Noordkop Actueel
Algemeen

Vulkaanuitbarsting Tonga ook in de Noordkop waargenomen

NOORDKOP – De vulkaan bij het eilandje Tonga in de Grote Oceaan ligt vele duizenden kilometers bij ons vandaan en toch is de uitbarsting van de vulkaan ook hier zaterdagavond waargenomen. Mensen met een weerstation en die de gegevens opslaan op de computer of in de cloud kunnen de drukgolf die de vulkaanuitbarsting voortbracht duidelijk zien.

Op een gegeven moment ergens tussen 20:00 en 21:00 uur komt de drukgolf over Nederland en gaat de luchtdruk ineens scherp omhoog om daarna scherp te dalen, achter de drukgolf heerst een kortstondig soort van vacuüm . Daarna herstelde de luchtdruk zich weer.

Maaar niet alleen de weerstation hebben het waargenomen, ook de vogels hebben de drukgolf waargenomen. De vogels die normaal rond die tijd in de bomen zitten te slapen maakten korte tijd een flink kabaal en vlogen weg om direct na de drukgolf weer hun slaapplek op te zoeken.

Niet uniek

Het voorval is niet uniek. Toen de Krakatou bij Indonesië, toen deze in 1883 letterlijk explodeerde trok de daarop volgende drukgolf 4x rondom de aarde. De kracht die bij deze explosie vrij kwam was vier tot vijf keer zo groot als bij de explosie van de grootste atoombom ooit, de Russische Tsaar Bom.

Ook ons weerstation nam de drukgolf waar. De piek en daling is duidelijk te zien
Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

23 maart verdwijnen alle coronamaatregelen

Redactie

Geen struikelsteen ter nagedachtenis van Loesje Pinto in Nieuwe Niedorp

Redactie

Jan Meijles van de werkgroep Red de Wieringermeer: ‘Ik ben pislink’

Redactie