
Door Rasbak 09:39, 6 August 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2524002
DEN HELDER – Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GroenLinks die wilde weten waarom de 2181 zieke Iepen in Den Helder nog niet zijn weggehaald. De Iepen vormen een gevaar voor de omgeving omdat ze besmet zijn met de Iepenziekte.
Het college zegt: “Het vervangen van de iepen vraagt behoorlijk wat voorbereiding. Voordat een nieuwe boom geplant kan worden, moet de oude stobbe (stronken) eerst weggehaald worden. Daarnaast moet gekeken worden of er geen kabels en leidingen in de grond zitten. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit. En, niet onbelangrijk, er wordt berekend of er voldoende groeiruimte is om de boom groot en volwassen te laten worden. Deze ruimte is zowel boven als onder de grond nodig.
Het beschikbare budget de afgelopen jaren is voornamelijk opgegaan aan het bestrijden van de iepziekte. De afgelopen jaren heeft de ziekte helaas sterk om zich heen gegrepen. Hierdoor is er een achterstand ontstaan in de herplant van nieuwe bomen.”
Het is wel de doelstelling van het college om alle weggehaalde bomen te vervangen, wel wordt gekeken of in de smallere straten wel voldoende ruimte is om een boom terug te plaatsen . Het college is het met GroenLinks eens dat door de bomenkap vooral in de Javastraat een verarmd straatbeeld is ontstaan en dat het weghalen van voornamelijk oude bomen een grote impact heeft gehad op de biodiversiteit in Den Helder. Maar zegt het college, ‘vooral de oude variant Iepen zijn gevoelig voor de Iepenziekte.’
Bomen Jacob van Heemskerckstraat gecompenseerd
De bomen die voorafgaand aan de werkzaamheden in deze straat zijn verplaatst naar de begraafplaats zullen niet worden terugkomen. Den Helder heeft er voor gekozen om te gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Het college zegt hierover: ‘. De bomen die er nu staan, hebben voldoende ruimte en mogelijkheden om volwassen en oud te worden. Hiervoor is per boom voldoende ruimte nodig. Daarom zijn er in aantal, minder bomen terug geplant. We gaan er vanuit dat de bomen die er nu staan, later voor meer plezier zorgen.’
De aankomende vier jaar zullen de Iepen worden gerooid en herplant voor nieuwe bomen, maar het college laat duidelijk weten dat het beschikbare budget een remmende factor is. Een groot deel van het budget voor dit jaar gaat al op aan de bestrijding van de Iepenziekte en het verwijderen van de resterende stobben.
Wat is nu de Iepenziekte en waarom is het zo belangrijk dat ze worden gerooid
De iepenziekte of iepziekte is een ziekte die het geslacht iep en Zelkova aantast. Ze veroorzaakt verwelking van takken en ten slotte sterfte van de gehele boom. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmels Ophiostoma ulmi (syn. Ceratocystis ulmi) en Ophiostoma novo-ulmi. Ophiostoma novo-ulmi is pas in de jaren 1970 voor het eerst waargenomen en tast ook de tegen Ophiostoma ulmi resistente rassen ‘Commelin’ en ‘Groeneveld’ aan.
De schimmels groeien in houtvaten van de boom. De boom produceert als reactie thyllen, gomblazen die de groei van de schimmel stoppen, maar daardoor raken die vaten ook verstopt. De schimmel kan van het ene houtvat in het andere komen waardoor er zoveel houtvaten verstopt raken dat de boom afsterft. De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever (Scolytus scolytus en S. multistriatus), maar ook door wortelcontact tussen naburige bomen.(Bron: Wikipedia)