
DEN HELDER – De Woningstichting Den Helder en Woontij verliezen op elke sociale huurwoning die zij bouwen tussen de vijftig en honderdduizend euro op de bouwkosten, en dan zijn de kosten van de grond die niet terugverdiend wordt niet meegerekend, die komen daar nog eens bovenop.
De Fractie van Samen Actief sr. vraagt zich dan ook af of dit gaat leiden dat er minder sociale huurwoningen in Den Helder gaan worden gebouwd. Volgens het college bekijken De Woningstichting Den Helder en Woontij bouwprojecten niet op projectbasis maar of de organisatie als geheel deze verliezen kunnen dragen. Voorheen was vooral de dure huurdersverheffing een zware last voor de Woningstichting Den Helder die jaarlijks zes miljoen euro moest aftikken richting Den Haag, maar ook de hoge vennootschapsbelasting, drie miljoen per jaar, zorgde ervoor dat de ruimte om te investeren flink was afgenomen.
Huurdersverheffing afgeschaft
Afgelopen woensdag kwam uit het nieuwe coalitieakkoord naar buiten dat het nieuwe kabinet de huurdersverheffing gaat afschaffen, een grote opluchting voor de Woningstichting en Woontij die nu meer geld hebben om te investeren in nieuwbouw en renovatie.
Woningstichting Den Helder investeert gemiddeld tien miljoen euro per jaar in duurzaamheid en renovatie bestaand bezit. Daarnaast wordt ook zo’n tien miljoen euro per jaar aan overig groot onderhoud uitgegeven, ondanks de hoge heffingen en belastingen die betaald moeten worden. Nu de huurdersverheffing verdwijnt ontstaat er extra financiële ruimte om de investeringen in duurzaamheid versneld aan te pakken.