
Glastuinbouw in de Wieringermeer
NOORDKOP – Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn er duidelijk in, voor hun is de komst van nog meer arbeidsmigranten de oplossing om de enorme tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Ondanks dat Nederland ruim 300.000 werklozen kent is de roep om personeel nog nooit zo hoog geweest.
Horeca-exploitanten moeten hun zaken 1 of meerdere dagen per week sluiten door gebrek aan personeel, de glastuinbouw roept al jaren om personeel en moet met lede ogen toe zien dat zij enkel personeel uit het buitenland kunnen krijgen en in de bouwwereld is het niet veel anders, aannemers weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om aan personeel te komen.
Grote huisvestingsproblemen arbeidsmigranten
Het krijgen van personeel uit het buitenland is niet het probleem tegenwoordig, speciale bedrijven kunnen genoeg personeel leveren, maar deze mensen moeten ook ergens wonen. Veel glastuinbouwers bouwen appartementen op hun eigen terrein waar deze groep arbeiders gedurende het seizoen wonen, en na het seizoen weer terug naar land van herkomst gaan. Een kleine groep blijft definitief in Nederland wonen en gaan de woningmarkt op om te zoeken naar een koopwoning.
De Adviesraad Migratie (ACVZ) benadrukt de urgentie voor een toekomstgericht arbeidsmigratiebeleid, dat als doel heeft een bijdrage te leveren aan de brede welvaart. Dat betekent dat het beleid is afgestemd op het functioneren van de arbeidsmarkt als geheel en niet uitsluitend op de vraag van werkgevers. Een gecombineerde aanpak is nodig: arbeidsmigratie beter regelen dan nu én investeren in mensen die nu in Nederland wonen. Een toekomstgericht arbeidsmigratiebeleid houdt er daarnaast rekening mee dat een arbeidsmigrant meer doet dan werken alleen en geeft zich rekenschap van de verdere levensloop van de arbeidsmigrant en de gevolgen van de komst van de arbeidsmigrant voor de Nederlandse samenleving.
[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”ACVZ” font_style=”italic”]Er zijn nog steeds veel mensen die aan de kant staan, omdat het werken in bepaalde beroepen onvoldoende loont of niet genoeg kwaliteit heeft – de uitval in de zorgsector is bijvoorbeeld groot.[/penci_blockquote]
Arbeidsmigratie van buiten de EU is het overwegen waard.
Dat schrijft het ACVZ in een stevig rapport dat is gemaakt in opdracht van de Tweede Kamer. Over het aantrekken van arbeidsmigranten van buiten Europa schrijft het ACVZ: “Arbeidsmigratie van buiten de EU is het overwegen waard. Maar die zou niet enkel als doel moeten hebben het oplossen van tekorten op de arbeidsmarkt, waarbij werkgevers bepalen wie naar Nederland mogen komen. Dat is te kortzichtig. Het doel zou moeten zijn dat arbeidsmigratie bijdraagt aan de brede welvaart. Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze al dan niet ten koste gaat van die van latere generaties en/of van die van mensen elders in de wereld. Een goed functionerende arbeidsmarkt maakt daar onderdeel van uit maar ook de vraag of het aantrekken van arbeidsmigranten het lokale welzijn vergroot. In de brede welvaart benadering wordt een afweging gemaakt van alle belangen die in het geding zijn: van werkgevers, werknemers,migranten en de gehele samenleving.”
Welvaart centraal bij arbeidsmigratie
Wanneer de brede welvaartsbenadering centraal staat wordt ook duidelijk dat arbeidsmigratiebeleid gepaard zal moeten gaan met meer inzet om te zorgen dat mensen die al in Nederland wonen werk vinden en dat behouden. Er zijn nog steeds veel mensen die aan de kant staan, omdat het werken in bepaalde beroepen onvoldoende loont of niet genoeg kwaliteit heeft – de uitval in de zorgsector is bijvoorbeeld groot. Ook zijn er mensen die, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, meer aan het werk geholpen kunnen worden, zoals mensen met een arbeidsbeperking. Ook voor asielstatushouders geldt dat het moeilijk is een (voltijds) baan te bemachtigen. Arbeidsmigratie kan niet dienen als de enige oplossing voor structurele problemen die spelen in sectoren die moeite hebben om personeel aan te trekken en te behouden. Er is vaak een gecombineerde benadering nodig: investeren in mensen hier én in weloverwogen arbeidsmigratie.
[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”ACCZ” font_style=”italic”]Een brede welvaartsbenadering houdt ook in dat rekening wordt gehouden met het land van herkomst. I[/penci_blockquote]
Een brede welvaartsbenadering houdt er rekening mee dat arbeidsmigranten onder meer recht hebben op een gezinsleven en ook huisvesting nodig hebben. Een snelle opvolging van de aanbevelingen van het aanjaagteam arbeidsmigranten is voor een toekomstgericht arbeidsmigratiebeleid dan ook een belangrijke eerste stap. Het beleid moet daarnaast rekening houden met de verdere levensloop van de arbeidsmigrant en de gevolgen die de komst van arbeidsmigranten heeft voor de Nederlandse samenleving als geheel. De ervaring uit het recente verleden leert dat arbeidsmigratie in de meeste gevallen tijdelijk is, maar voor een aanzienlijke groep toch permanent blijkt. De adviesraad pleit er daarom al langer voor dat alle arbeidsmigranten de gelegenheid moeten krijgen om zo snel mogelijk in te burgeren en de taal te leren, zodat ze daadwerkelijk kunnen participeren in de samenleving en hun kinderen niet met een taalachterstand op school beginnen. Dit geldt niet alleen voor laaggeschoolde arbeidsmigranten, maar net zo goed voor kenniswerkers.
[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Dossier: Arbeidsmigranten” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”6″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”title”]