Noordkop Actueel
Heel af en toe is er wel een controle op scooters en snorscooters. Maar te weinig vinden de mensen in de Visbuurt
Algemeen

Overlast scooters en elektrische steps binnenstad Den Helder, ‘niemand grijpt in’

DEN HELDER – Open uitlaten, snorscooters die eerder 60 dan maximaal 25km/u rijden, scooterrijders die alle regels aan hun laars lappen, helmplicht negeren en vaak geen rijbewijs hebben veroorzaken veel overlast in Den Helder. Maar ook de eigenaren van elektrische steps veroorzaken veel overlast in de binnenstad van Den Helder terwijl het gros van deze steps niet eens op de openbare weg mogen komen.

Voor veel inwoners van o.a. de Visbuurt is het tijd dat de gemeente Den Helder en de politie nu eens hard gaan ingrijpen. ‘Ik ben vorige week van mijn fiets gereden en daarbij een lelijke wond aan mijn elleboog opgelopen,’ zegt een bewoonster van de Visbuurt tegen NK Actueel (naam bekend bij de red.) . ‘Zo’n joch op een snorscooter die zeker 50km/u door de straat reed, geen helm op en lachend achterom keek naar mij toen ik op straat lag,’ aldus de vrouw..

Maar niet alleen in de Visbuurt klaagt men over de overlast die deze groep weggebruikers veroorzaken, ook in de andere wijken is het schering en inslag wat overlast van deze groep betreft.. Het meest ergert men zich aan de snelheid waarmee door de wijken wordt gereden en de herrie die de scooters maken.

Mag ik met mijn elektrische step buiten rijden?

Een elektrische scooterstep, die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als snorfiets. De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur.

De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets.

Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan. In dat geval is het voor de wet een snor- of een bromfiets. Daarom gelden hiervoor dezelfde wetten en (verkeers)regels, bijvoorbeeld dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn en dat je het moet verzekeren.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Herplant bomen Den Helder niet eerder dan in 2023

Redactie

Den Helder reageert in brief aan bewoners Prinses Margrietstraat over wateroverlast

Redactie

Vanaf volgende week ook coronavaccin voor kinderen

Redactie