
SCHAGEN/AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de strafzaak behandeld tegen de 71-jarige Nico E., een vrachtwagenchauffeur uit Schagen die op 20 september 2020 een dodelijk ongeval zou hebben veroorzaakt op het kruispunt van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam. Daarbij kwam de 31-jarige Tessie Pessers om het leven. De behandeling van de zaak bleek voor de nabestaanden en verdachte zeer emotioneel. De vraag waarop de rechtbank binnen twee weken antwoord moet geven, is of E. ook juridisch iets te verwijten valt.
Nico E. en Tessie Pessers reden op de ochtend van 20 september allebei over de Jan van Galenstraat. De weg en het fietspad lopen daar parallel aan elkaar, en de stoplichten op het kruispunt sprongen tegelijk op groen. E. zei de fietser niet te hebben gezien. Hij werkte al 50 jaar als vrachtwagenchauffeur, en zei erg allert te zijn geweest ten opzichte van de verkeerssituatie. Ze raakte hem waarschijnlijk tussen het derde en vierde wiel, en overleed aan de gevolgen van het ongeluk.
Het onderzoek naar de verkeerssituatie leverde achteraf weinig opvallendheden op. Wel bleken de spiegels op de vrachtwagen incorrect te zijn afgesteld. Volgens de officier van justitie heeft de vrachtwagenchauffeur toch een aanmerkelijke schuld aan het dodelijk ongeluk. Hij eiste daarom 240 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk en een rijontzegging van een jaar. Ook vroeg hij om de vorderingen tot schadevergoeding van de zus en broer van het slachtoffer toe te wijzen.
De advocaat van E. haalde in zijn bijdrage hard uit naar de gemeente Amsterdam. Hij wees erop dat de gemeente er van op de hoogte was dat het desbetreffende kruispunt gevaarlijk was, en dat omwonenden daar al jaren over klagen. De gemeente benadrukt echter continu de eigen verantwoordelijkheid van chauffeurs, en houdt zichzelf volledig buiten schot. Volgens de raadsman is er op het kruispunt van de Jan van Galenstraat na dit ongeluk besloten om de fietsers en gemotoriseerde voertuigen niet meer tegelijk groen licht krijgen, en sindsdien zijn er geen ongelukken meer gebeurd. Toch blijkt hetzelfde beleid opvallend genoeg op andere plekken in de stad alsnog te worden doorgevoerd: ,,Als dat niet verandert zien we elkaar binnenkort weer.” aldus de raadsman. De Amsterdamse rechtbank doet 26 april uitspraak in de zaak.