Liesbeth Zegveld, geboren op 14 januari 1970 in Ridderkerk, is een vooraanstaande Nederlandse advocaat en hoogleraar, gespecialiseerd in aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen, met een bijzondere focus op oorlogsslachtoffers. Na haar rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht promoveerde ze in 2000 cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift “Accountability of Armed Opposition Groups in International Law”. Haar proefschrift werd bekroond met de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs.
Maar welke professionele loopbaan volgde? En hoe verging het haar privé? Is Liesbeth Zegveld gescheiden of getrouwd? En hoe zit het met de rest van haar familie? Lees snel verder!
Professionele loopbaan
In haar professionele loopbaan heeft Zegveld zich ingezet voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen, onder andere als partner bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Ze is tevens hoogleraar ‘War Reparations’ aan de Universiteit van Amsterdam en oprichter van de Nuhanovic Foundation, die als doel heeft de toegang tot het recht voor oorlogsslachtoffers te vergemakkelijken.
Hieronder zetten we het nog even voor je op een rijtje:
Rechtenstudie: Liesbeth Zegveld studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Accountability of Armed Opposition Groups in International Law.
Specialisatie: Ze is gespecialiseerd in mensenrechten, internationaal recht en het vertegenwoordigen van oorlogsslachtoffers in juridische zaken.
Advocaat: Partner bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers, een advocatenkantoor dat zich richt op zaken rondom mensenrechten en internationaal humanitair recht.
Hoogleraar: Liesbeth is hoogleraar War Reparations aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zich richt op herstelbetalingen en juridische aansprakelijkheid in oorlogssituaties.
Oprichter Nuhanovic Foundation: Ze richtte deze stichting op om oorlogsslachtoffers toegang tot recht en juridische bijstand te bieden.
Opvallende zaken: Ze stond slachtoffers bij in spraakmakende rechtszaken, waaronder die van Srebrenica, waarbij ze de Nederlandse staat aansprakelijk stelde voor mensenrechtenschendingen.
Erkenningen: Liesbeth ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor haar werk, waaronder de prestigieuze Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs.
Privéleven
Over haar privéleven is weinig openbaar bekend. Liesbeth Zegveld is gescheiden. Haar ex-echtgenoot André Nollkaemper is hoogleraar internationaal publiekrecht en oud-decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben elkaar tijdens hun studententijd leren kennen. Wanneer Liesbeth Zegveld precies gescheiden is, is niet bekend! Wel weten we dat ze moeder is van twee dochters en haar gezinsleven combineert met haar veeleisende carrière. In interviews heeft ze aangegeven dat haar dochters een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben, iets wat ze herkent en waardeert.
Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen
Thomas van der Sommen is een collega-advocaat bij Prakken d’Oliveira, gespecialiseerd in mensenrechten en internationaal recht. Hij begon zijn opleiding met de interdisciplinaire bachelor Politics, Psychology, Law and Economics en specialiseerde zich vervolgens in Nederlands recht, met een focus op het aansprakelijkheidsrecht.
Samen met Zegveld heeft Van der Sommen gewerkt aan diverse zaken, waaronder een kort geding tegen de Nederlandse staat over de export van F-35-onderdelen naar Israël. In deze zaak stonden zij maatschappelijke organisaties bij die de staat aanklaagden vanwege vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht.
Er zijn geen aanwijzingen dat de professionele samenwerking tussen Zegveld en Van der Sommen verder reikt dan het gezamenlijk behandelen van juridische zaken binnen hun specialisatie.
Kennismaken met wie Liesbeth Zegveld de mensenrechtenadvocaat is. Bekijk hieronder een fragment uit BNR’s Big Five met presentator Diana Matroos. In dit fragment praat Liesbeth over de schendingen van het oorlogsrecht die plaatsvinden in de Gazastrook door Israël.