
DEN HELDER – Verschillende zaken bepalen of het in een buurt fijn wonen is. Wij vinden het belangrijk om de leefbaarheid in de wijken te blijven verbeteren. Dat kunnen en doen we niet alleen. Daar hebben we u en ook andere organisaties bij nodig. De komende maand geven we in het Stadsnieuws drie keer extra aandacht aan dit onderwerp. Wat doen de gemeente en andere organisaties om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren? Wat kunt u zelf doen? Deze week gaat het over de nieuwe regels die zijn gemaakt voor het verhuren van kamers, het (op)kopen van woningen en leegstaande gebouwen.
Kamer verhuren? Dit is wat u moet weten
Verhuurt u een kamer? Of bent u van plan dat te gaan doen? Dan is het belangrijk om te weten dat de regels voor kamerverhuur strenger zijn geworden. Als gemeente Den Helder daardoor sneller ingrijpen als kamers onveilig zijn of als bewoners voor overlast zorgen.
Een verhuurder is verantwoordelijk voor de staat van een gebouw. Hij of zij zorgt onder andere dat het schoon en veilig is. In de praktijk gaat dat soms mis. Den Helder komt bijvoorbeeld regelmatig kamers tegen met beschimmelde wanden. Soms zijn de stopcontacten kapot, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Ook zijn er kamers zonder een goede vluchtroute. Bij brand kunnen de bewoners niet of niet snel genoeg weg. De verhuurders verdienen vaak veel geld aan slecht onderhouden kamers. In de volksmond worden dit huisjesmelkers genoemd.
Nieuwe regels
De bewoners van slecht onderhouden kamers zijn kwetsbaar. Het gaat vaak om arbeidsmigranten en alleenstaanden met een laag inkomen of een verslaving. Ze kunnen nergens anders terecht en zijn daardoor een makkelijk slachtoffer. Daarnaast hebben hun slechte woonomstandigheden ook een negatieve invloed op de buurt. Daarom is nu een nieuwe Algemene plaatselijke verordening van kracht (APV). Zo kan Den Helder de bewoners beter beschermen en de buurt prettiger houden.
Wat houdt dat in?
Wanneer u een kamer wilt verhuren heeft u een vergunning nodig. Die vraagt u aan bij de gemeente. Om die vergunning te krijgen moet de kamer aan strenge eisen voldoen. Deze eisen gaan onder meer over het aantal bewoners, de (brand)veiligheid en overlast door bewoners.
Als u al een vergunning heeft, dan mag u blijven verhuren. Houd er wel rekening mee dat de strengere eisen ook voor u gelden. Als blijkt dat de regels niet worden nageleefd, kunnen we een vergunning weer intrekken.
Meer informatie voor verhuurders en omwonenden
Meer weten over uw verplichtingen als huurder? Kijk dan op www.denhelder.nl/kamerverhuur. Bent u buurtbewoner en ervaart u overlast of vermoedt u verboden kamerhuur? Dan kunt u op dezelfde pagina terecht om melding te doen.
Strengere regels om opkoop te voorkomen
De leefbaarheid staat in de buurten Centrum, Visbuurt, Oostsloot en Van Galenbuurt onder druk. Met nieuwe regels voor deze gebieden wil Den Helder als gemeente voorkomen dat huizen voor de verhuur worden opgekocht. Een leefbare buurt is een buurt waarin mensen zich veilig en betrokken voelen. De mensen kennen elkaar en zijn bereid goed voor hun buurt te zorgen. Kopers die niet zelf in hun nieuwe huis gaan wonen, hebben weinig binding met de buurt. Ze onderhouden de woning minder goed en hun huurders blijven vaak maar tijdelijk.
De huizenprijzen in de buurten Centrum, Van Galenbuurt, Oostsloot en Visbuurt zijn aantrekkelijk voor opkopers. Den Helder wil met de nieuwe regels voorkomen dat deze buurten minder leefbaar worden.
Wat verandert er?
Gemeenten kunnen sinds 1 januari van dit jaar eigen eisen stellen aan verkoop. De gemeenteraad heeft nu besloten dat het in deze vier buurten niet meer mogelijk is om een huis te kopen om te verhuren.
Zijn er uitzonderingen?
Soms zijn er goede redenen om uw huis te verhuren. Bijvoorbeeld als u zelf een tijd in het buitenland woont. Den Helder staat verhuur soms nog toe. Er moet dan aan minstens een van de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De eigenaar heeft zelf minimaal een jaar in de woning gewoond. Daarna mag de woning maximaal 12 maanden worden verhuurd.
- De huurder is eerste- of tweedelijnsfamilie.
- De woning is een vast onderdeel van een bedrijfspand. De huurder woont en werkt in hetzelfde pand.
- De woning heeft een WOZ-waarde hoger dan € 250.000.
Wij kunnen handhaven op verboden verhuur en boetes opleggen.
De leegstandsverordening: goed gebruik van elk gebouw
Lege gebouwen zijn niet goed voor de buurt. Zeker niet wanneer ze slecht onderhouden zijn. Het ziet er ongezellig uit en trekt criminaliteit aan. Er waren daarom al afspraken over leegstaande winkels en kantoren in het centrum. Op 24 januari van dit jaar heeft de gemeenteraad de zogenaamde leegstandsverordening uitgebreid. De regels gelden nu ook voor woningen en voor de buurten Van Galenbuurt, Oostsloot en Visbuurt.
Wat betekent dat?
Een woning, winkel of kantoor mag niet langer dan een half jaar leegstaan. Bent u eigenaar van een gebouw dat leeg komt te staan? Dan heeft u zes maanden de tijd om een nieuwe huurder te zoeken. Lukt dat niet, dan bent u verplicht dat te melden.
En dan?
Na de melding gaat Den Helder binnen drie maanden met u in gesprek om samen tot een goede oplossing te komen. Natuurlijk houdt Den Helder rekening met persoonlijke situaties. Zo handhaaft Den Helder bijvoorbeeld niet bij een vertraagde verbouwing. Als het niet lukt om een huurder te vinden,kan Den Helder een huurder voorstellen. Daarmee wil Den Helder niet alleen lege gebouwen voorkomen, maar ook de woningnood verkleinen. Als een nieuwe huurder is gevonden, bent u verplicht binnen drie maanden alles aan het gebouw te doen om het bewoonbaar of gebruiksklaar te maken.