Noordkop Actueel
Foto: Dave Francis
Algemeen Gemeenten Nieuws

Inwoners Den Helder krijgen voorkeur over hondenuitlaatbeleid

DEN HELDER – Vanaf vrijdag 15 april kunnen de inwoners van de gemeente Den Helder stemmen over het nieuwe uitlaatbeleid voor honden. Daarin gaat het om waar honden mogen loslopen en welke plekken juist verboden zijn. Op een eerder moment zijn de ideeën van bewoners hierover gevraagd op het digitale platform Ingesprek.denhelder.nl

De beste vriend van de een, is soms de grootste ergernis voor de ander. Dat is zeker ook het geval als het gaat om het uitlaten van honden en hondenpoep. Belangen van inwoners staan soms haaks op elkaar. Voor het onderwerp hondenpoep is ondertussen een duidelijk beleid aangenomen: het moet overal worden opgeruimd. Voor het uitlaten van honden wordt op dit moment gewerkt aan heldere keuzes. Alle inwoners hebben daarbij een stem via het participatieplatform Ingesprek.denhelder.nl

Drie keuzes

Eerder lieten ruim driehonderd inwoners hun mening hierover horen op Ingesprek.denhelder.nl. Met deze input én die van de experts krijgen de inwoners nu drie keuzes, met toelichting, voorgelegd op ingesprek.denhelder.nl. Alle keuzes hebben hun voor- en nadelen. De drie varianten in het kort:

  • Keuze 1: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, er zijn ook plaatsen verboden voor honden.
  • Keuze 2: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, soms met een hek er omheen. Er zijn ook plaatsen helemaal verboden voor honden.
  • Keuze 3: op zoveel mogelijk plekken loslopen met de hond, er zijn plaatsen helemaal verboden voor honden.

Op ingesprek.denhelder.nl zijn ook de samenvatting van en de uitgebreide beleidsuitwerking te vinden en te downloaden. Daaruit blijkt dat acht verschillende varianten de revue zijn gepasseerd. Drie daarvan hebben de stemronde gehaald.

Stemoproep aan álle inwoners

Iedereen mag stemmen. Ook niet-hondenbezitters hebben te maken met het uitlaatbeleid van honden en worden gevraagd hun voorkeur aan te geven. Stemmen kan tot 13 mei 2022. Na deze stemronde besluit het college van burgemeester en wethouders welke keuze zij verder gaat uitwerken. Afhankelijk van de kosten gaat het advies mogelijk nog naar de gemeenteraad voor de finale besluitvorming.

Doelen van het nieuwe beleid

In de huidige situatie is niet altijd duidelijk waarom ergens een losloopgebied is of juist niet. Daarnaast blijkt uit de enquête op Ingesprek.denhelder.nl dat ruim 40% van de respondenten niet tevreden is over de huidige losloopgebieden. Heldere uitgangspunten en afspraken over aanlijnen en loslopen zijn nodig. Zo houden we het veilig en prettig voor inwoners mét en zónder hond. Ook moet voor iedereen straks begrijpelijk zijn waarom voor bepaalde loslooplocaties wordt gekozen of waarom juist niet.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Geen langdurige excessen met (probleem)jongeren Den Helder

Redactie

‘Het Schoolfietspad’ heet het nieuwe fietspad in Anna Paulowna

Redactie

Hollands Kroon en Luyt starten mediation traject

Redactie