Noordkop Actueel
Algemeen

Insecten en bloemen krijgen voorrang, daarom maait Hollands Kroon niet in de mei maand

HOLLANDS KROON – In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Daar kunnen we samen iets aan doen! Namelijk door helemaal niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten we het gazon groeien en maaien we minder. Zo geven we vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het slim om het maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer.

Door maar één keer in de maand te maaien, trekt het groen tot wel tien keer meer bijen aan. Laat het gras dus haar gang gaan en geef ruimte aan paardenbloemen en madeliefjes.

Hollands Kroon doet mee

Gemeente Hollands Kroon gaat minder vaak maaien. Het gras komt dan hoger te staan en er ontstaat bloemrijk groen. Dit is goed voor de biodiversiteit (het aantal verschillende planten en dieren in de omgeving). Wij starten hiermee door een aantal gazons op verschillende begraafplaatsen de hele maand mei niet te maaien. Ook op verschillende andere plekken in onze gemeente gaan we anders maaien. Bij deze locaties vindt u een informatiebord. Daarop staat een QR-code die naar een enquête verwijst. Met deze enquête monitoren wij uw mening en polsen wij of u meer bloemrijke hooilanden in het openbaar groen van Hollands Kroon wilt zien.

Meedoen in eigen tuin

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? U kan uw gazon aanmelden via de website van de organisatie en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei de bloemen en kruiden in een vierkante meter van uw gazon en geef deze online door. Zo wordt de nectarscore berekend. Door alle resultaten samen te voegen, wordt bekend wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Prikweek voor zorgmedewerkers

Redactie

Knotshockey en skippyballen tijdens Beweegmix van Team Sportservice in vier wijken Den Helder

Redactie

Stoomtramrit langs bloeiende tulpenvelden

Redactie