
Foto: S. Hermann & F. Richter
HOLLANDS KROON – Dat is de taakstelling die Hollands Kroon vanuit de Veiligheidsregio heeft gekregen. In de hele Veiligheidsregio zijn nu ruim 2300 plaatsen beschikbaar en daarvan zijn nu een kleine 1800 bezet.
In Hollands Kroon zijn in totaal 219 opvangplekken beschikbaar waarvan 199 bezet (stand op zaken 30 maart 2022). De taakstelling voor Hollands Kroon is daarmee behaald. Ongeveer 100 plekken zijn plekken bij mensen thuis, in de woning of in een appartement bij het huis (bijv. in een schuur). De andere opvangplekken zijn in veel gevallen locaties die in de zomerperiode worden ingezet voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze locaties zijn tot half juni beschikbaar.
Naast de stroom vluchtelingen die landelijk wordt gecoördineerd komen er ook Oekraïense vluchtelingen op eigen initiatief naar Hollands Kroon. Bijvoorbeeld door familiehereniging, via vrienden of kennissen of matching via landelijke matchingsites. Dit is dan ook de reden dat Hollands Kroon al meer heeft opgevangen dan de oorspronkelijke taakstelling van 160 vluchtelingen.
Ruim gedoogbeleid Hollands Kroon
Omdat de opvang van de vluchtelingen uit de Oekraïne een zeer uitzonderlijke situatie is, heeft Hollands Kroon haar gedoogbeleid verruimd. Veel aangemelde locaties zijn in strijd met het bestemmingsplan of verleende omgevingsvergunning. Hollands Kroon laat weten dat de opvang van vluchtelingen valt onder ‘wonen’ en wanneer er opvang in reguliere woningen plaatsvind is er geen sprake van strijdigheid terwijl dit in andere situaties wel vaak het geval is.
Hollands Kroon laat weten dat: ‘Als de locatie voldoet aan het gedoogbeleid kan deze worden ingezet als opvanglocatie. Er is dan niet direct een tijdelijke vergunning nodig. Deze kan in een later stadium worden aangevraagd en verleend. Wanneer de opvanglocaties niet meer nodig zijn wordt de gedoogbeschikking ingetrokken. Alle locaties worden vooraf gecontroleerd op voorzieningen, brandveiligheid, hygiëne en de aanwezigheid van de benodigde spullen zoals beddengoed etc. Op die manier weten we dat we de mensen op een goede plek opvang bieden.’
Opvanglocaties voor langere tijd
Hollands Kroon kijkt nu met name naar locaties die voor langere tijd ingezet kunnen worden. De voorkeur gaat hierbij uit naar locaties in of nabij de dorpen. De vluchtelingen worden dan opgevangen bij voorzieningen zoals winkels en scholen. ‘Wij zijn vooralsnog terughoudend naar locaties in het buitengebied en op bedrijventerreinen. Wij zijn onder andere in overleg met de woningbouwverenigingen. De inzet van woningen die op termijn gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen zijn in beeld. Het gaat hier nadrukkelijk niet om reguliere woningen in de huursector. Deze blijven beschikbaar voor mensen die ingeschreven staan bij de woningbouwvereniging.
Daarnaast zijn wij in overleg met de eigenaar van Molenweid in Wieringerwaard. Momenteel verblijven de bewoners uit Noorderlicht, Hippolytushoef hier. In mei verhuizen deze bewoners naar hun nieuwe onderkomen in Hippolytushoef. Molenweid zou dan ingezet kunnen worden voor de opvang van vluchtelingen. De bewoners en omwonenden zijn hierover geïnformeerd,‘ schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad van Hollands Kroon
Hollands Kroon verantwoordelijk voor organiseren opvang en eerste levensbehoefte
De vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties ontvangen bij aankomst op de opvanglocatie een pakket voor de eerste levensbehoeften. Deze zijn beschikbaar gesteld door de Voedselbank. Daarnaast ontvingen zij wekelijks leefgeld.
Op 1 april 2022 is de Regeling opvang ontheemden Oekraïne gepubliceerd en in werking getreden. In deze regeling is ook het leefgeld geregeld. Hierin is opgenomen dat het leefgeld maandelijks uitgekeerd gaat worden. Deze wijziging voert Hollands Kroon door.
De vluchtelingen in de particuliere opvanglocaties ontvangen na inschrijving bij de gemeente het leefgeld.
Indien nodig ontvangen zij tot die tijd een voedselpakket.