Noordkop Actueel
Foto: Peter Sasburg.
Algemeen

Geen struikelsteen ter nagedachtenis van Loesje Pinto in Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP – Het verzoek van twee inwoners van Nieuwe Niedorp om ter nagedachtenis van Loesje Pinto, Loesje Pintoging in de Tweede Wereldoorlog op transport naar Westerbork en werd vermoord in Auschwitz.

De gemeente Hollands Kroon legt uit waarom er op deze locatie geen struikelsteen gaat komen: “De messing struikelstenen worden geplaatst in de stoep voor de woning van het laatste woonadres van het slachtoffer. Deze gedenkstenen zijn een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en een gewone wandeling door de straat kan zo veranderen in een reis door de geschiedenis. Dat effect zal in Hollands Kroon niet snel ontstaan vanwege de grote oppervlakte van de gemeente.

Tot voor kort waren er geen enkele struikelstenen in de gemeente Hollands Kroon. In oktober 2021 zijn er 197 vergelijkbare herdenkingssteentjes onthuld bij het voormalige Joods Werkdorp. Deze stenen zijn geplaatst naar initiatief van twee inwoners die onderzoek hebben gedaan naar de slachtoffers. Via de Hollands Kroonse Uitdaging is er meegewerkt aan dit initiatief.

Hollands Kroon heeft navraag gedaan naar het plaatsen van struikelstenen voor andere slachtoffers, maar, zegt het college, “wij vinden het wenselijk wanneer deze gezamenlijk worden geplaatst, in plaats van het plaatsen van een enkele struikelsteen

In Hollands kroon is al het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ waarin verhalen van ooggetuigen, nabestaanden en andere belanghebbenden zijn vastgelegd in een zestal mini-documentaires. Ook het verhaal van Loesje Pinto staat in 1 van deze mini-documentaires centraal en zal later dit jaar online gaan komen . Op de begraafplaats in Nieuwe Niedorp is de naam van Loesje Pinto toegevoegd aan de grafsteen van de onderduikouders

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Gezonde hachee met rodekool en aardappelpuree

Albert Heijn

Politiechef: ‘handhaving vuurwerkverbod geen prioriteit’

Redactie

Klassieke boerenkoolstamppot

Albert Heijn