
DEN HELDER – In de maanden januari en februari van dit jaar zijn er bij de politie 57 meldingen van jeugdoverlast binnengekomen, 47 in Den Helder en 10 in Julianadorp. Ondanks dat alle meldingen door de politie serieus worden genomen vragen lang niet alle meldingen om een intensieve actie en is vaak even langsrijden al voldoende.
De meeste jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 22 jaar die regelmatig op straat worden aangetroffen zijn doodnormale jongeren die na schooltijd of in het weekend buiten zijn om te ‘chillen’ met hun leeftijdgenoten, een normaal onderdeel van opgroeien. In deze groep zit een enkeling die echt als probleemjongere kan worden aangemerkt.
Onder jeugdoverlast wordt veelal het rondhangen bij o.a. ingangen van winkelcentra, luide muziek, troep dat niet wordt opgeruimd, machogedrag en kattenkwaad als vuurwerk afsteken gezien. Bezoekers van winkelcentra zien rondhangende jongeren bij de ingang van het winkelcentra vaak als intimiderend en worden ook soms lastiggevallen.
Er bovenop zitten
Handhaving Den Helder werkt nauw samen met Jongerenwerk van Mee & De Wering, kennen de hotspots en zijn ook regelmatig op deze hotspots aanwezig om overlast in de kiem te smoren. Naast het actief reageren op meldingen, wordt middels een Jeugd Interventie Team (JIT) ook preventieve acties gehouden om jongeren uit de anonimiteit te halen. Over het algemeen zijn de jongeren goed aanspreekbaar en houdt het gedrag na aanspreken op. Een enkele keer komt het voor dat ze niet goed aanspreekbaar zijn.
Er is maandelijks Jeugdoverlast-overleg tussen de betrokken partijen en tijdens zo’n overleg gaat het dan vooral over de hangplekken en de meldingen die zijn binnengekomen en welke acties hierop zijn geweest. Afgelopen januari en februari zijn in totaal 6 hangplekken besproken en deze plekken krijgen dagelijks bezoek van de handhavers.
“In het Jeugdoverlast-overleg wordt gekeken of er daadwerkelijk overlast is en of een gecoördineerde inzet van Jongerenwerk, Boa’s en politie nodig is. Een jeugdgroep kan dan door de driehoek aangemerkt worden als hinderlijk, overlastgevend of crimineel. Er wordt dan maatwerk toegepast. Hierbij wordt gekeken naar de groep, de individuen (wellicht zit er al hulpverlening in) en de omgeving. De maatwerk-aanpak is vrijwel altijd effectief en gaat uit van goed contact met de jongeren.” aldus de gemeente Den Helder
Maatwerk
Om één van de groepen die overlast veroorzaken is door de driehoek de “Jeugdgroep Centrum” opgezet om zo maatwerk te kunnen leveren om overlast veroorzaakt door deze groep te kunnen aanpakken. Er worden gesprekken gevoerd met de ouders van de jongeren, voorlichtingslessen gegeven door Halt op de basisscholen en is de verlichting op een paar plekken verbeterd waardoor de overlast van deze groep op die plekken zichtbaar verminderd is. Maar ook is er regelmatig contact met deze groep jongeren om verdere escalatie te voorkomen.