
Foto: Joods Werkdorp Slootdorp
SLOOTDORP – De gemeenteraad heeft donderdag een bestemmingsplan vastgesteld wat het mogelijk maakt om aan maximaal 160 arbeidsmigranten tijdelijke huisvesting te bieden bij het Joods Werkdorp in Slootdorp. Het bestemmingsplan borgt ook het onderhoud en de instandhouding van het hoofdgebouw, wat een Rijksmonument is.
De huisvesting moet achter het Rijks monumentale hoofdgebouw gebouwd worden
Het bestaat uit 6 logiesgebouwen en 1 gebouw met collectieve voorzieningen. In hoofdgebouw komt een herinneringscentrum/museum over onder andere de geschiedenis van het Joods Werkdorp en de Wieringermeerpolder. Met de exploitatie van de logiesaccommodatie is de instandhouding en het onderhoud van het Rijksmonument voor de toekomst geborgd. Hiervoor heeft het Rijk subsidie verleend.
Geschiedenis van het Joods Werkdorp
In de jaren dertig van de vorige eeuw leerden Joodse jongeren op deze plek een ambacht. Na voltooiing van hun opleiding emigreerden zij veelal, onder meer naar het toenmalige Palestina. Eind jaren dertig verbleven er zo’n 300 mensen. In 1941 ontruimde de Duitse SS het werkdorp en werden de meeste bewoners afgevoerd naar Amsterdam, en uiteindelijk naar concentratiekampen. Op het terrein staat een namenmonument ter herinnering aan 197 vermoorde Joodse Werkdorpers. Dit bestaat uit 197 zogenaamde struikelstenen met daarop de namen van de Joodse Werkdorpers. Het monument is 6 oktober 2021 officieel onthuld.
In onze gemeente is er veel vraag naar plekken voor het huisvesten van tijdelijke medewerkers
Dit plan draagt bij aan deze vraag. Het huisvesten van arbeidsmigranten is een complex onderwerp. Het raakt direct en indirect vele thema’s zoals veiligheid, woningvoorraad, toekomstbestendigheid, overlast, regelgeving, reikwijdte (lokaal & regionaal), kernen, buitengebied en verkeer. Arbeidsmigranten zijn van cruciaal belang voor het invullen van banen in een aantal sectoren. Denk aan de glastuinbouw op Agriport, maar ook in de landbouwsector in heel Hollands Kroon. Het college vindt het belangrijk dat arbeidsmigranten op een fatsoenlijke en legale manier worden gehuisvest.
Het raadsbesluit vormt het eindpunt van een jarenlang proces
Die begon in 2015 met een principeverzoek. Het college besloot datzelfde jaar in principe medewerking te willen verlenen aan een grootschalige logiesaccommodatie voor 280 arbeidsmigranten. Het plan paste niet in het bestemmingsplan, maar ook niet in de Provinciale omgevingsverordening. Daarover is de afgelopen jaren overleg gevoerd met de provincie Noord-Holland. In dit kader is de ontwikkeling beoordeeld door de Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (ARO), is nut en noodzaak aangetoond en is de ontwikkeling regionaal afgestemd.
In 2019 stemde het college in met het ontwerpbestemmingsplan. Kort daarna werden nieuwe beleidsregels voor het huisvesten van arbeidsmigranten door de gemeenteraad vastgesteld. Voor dit plan betekende dat, dat de raad zich eerst moest uitspreken of zij medewerking wilden verlenen aan het plan. Hiervoor is eerst een beeldvormende vergadering georganiseerd. De uitkomsten van deze vergadering zorgden ervoor dat de initiatiefnemer zijn plannen aanpaste. Namelijk van 280 naar 160 logiesplekken.
In de raadsvergadering van 23 april 2020 heeft de raad ingestemd met het principeverzoek. Wel onder de voorwaarde dat minimaal 70% van het monumentale hoofdgebouw wordt ingericht als herinneringscentrum. En dat het onderhoud en de instandhouding van het Rijksmonument zijn geborgd. Omdat het gaat over de aanpassing van een Rijksmonument, en het plaatsen van logiesgebouwen op een Rijks monumentaal terrein, zijn de plannen afgestemd met de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning zijn na het raadsbesluit aangepast en door het college ter inzage gelegd. Hierop kwamen 40 zienswijzen binnen. De zienswijzen leiden zowel tot wijzigingen in de toelichting als planregels van het ontwerpbestemmingsplan.
Het plan heeft de afgelopen jaren voor roering gezorgd bij de omgeving. Zij zijn dan ook voorafgaand en tijdens de ruimtelijke procedure op verschillende manieren geïnformeerd en betrokken bij de plannen.
Wanneer de bouw begint is nog niet bekend
Het raadsbesluit maakt het bestemmingsplan nog niet definitief. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan en de bouwvergunning staan beroep open bij de Raad van State.