Noordkop Actueel
Algemeen

Documentaire over het oorlogsmonument Marten Snoodijk Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF – Het oorlogsmonument in Hippolytushoef voor verzetsheld Marten Snoodijk. Marten Snoodijk is geboren op 17-3-1914. Hij is doodgeschoten door de Duitse commandant Jürgen Hinrichsen op Wieringen op 26 april 1945. De bijnaam van de Duitse commandant was ‘het scheermes’.

Het graf is uitgevoerd in natuursteen en heeft de vorm van de brug, bij Van Ewijcksluis aan de Korte Afsluitdijk. Het ontwerp was van de Wieringer architect Bouke Zandstra.

Op 2 augustus 1945 werd Marten Snoodijk herbegraven op de begraafplaats Zandburen in Hippolytushoef. Het oorlogsmonument/graf werd onthuld door burgemeester L.C. Kolff.  De tekst op het monument luidt; ‘Gevallen voor het vaderland. Zijn leven was dienen. In dankbare herinnering’. Het oorlogsmonument/graf is geadopteerd door basisschool H. Henricus in Hippolytushoef.

Notaris Obreen en z’n dochter Letty, waren actief in de NSB op het eiland Wieringen. Letty was goed bevriend met de burgemeestersdochter Nicolien Kollf. Ze hielden van pleziertochtjes in een zeilbootje op het Amstelmeer en hadden allebei mooie kleren. Chic zijn en vrolijkheid, dat was voor de meisjes geweldig. Maar Letty was ook vaak impulsief en wild.

In 1941 werd Letty verliefd op de Duitse grensbewaker Heinrich Klatte, die verbleef op Oosterland. Ze kregen samen een kind, Heinz Hendrik. In 1943/1944 leerde Letty de Duitse commandant Jürgen Hinrichsen kennen op Wieringen. Ook wel ‘het scheermes’ genoemd, door z’n brute optredens. Ze kregen verkering en hij was regelmatig op bezoek bij de familie Obreen.

Op 8 mei 1945 werd ze gevangengenomen op verdenking van collaboratie met de Duitsers.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

360.000 euro steun Rijksoverheid om 160 arbeidsmigranten te huisvesten in het voormalige Joods Werkdorp

Redactie

Noordkop Voor Elkaar bestaat 5 jaar

Redactie

Romige kip met broccoli, prei en rijst

Albert Heijn