
DEN HELDER – Het college van Den Helder gaat samen met HVC, het ministerie van Defensie, de Woningstichting Den Helder en Willemsoord BV proberen om nog voor het einde van het jaar met een intentieverklaring te komen waarin de partijen de ontwikkeling van een warmtenet in Den Helder zal gaan worden geconcretiseerd.
Met het warmtenet wil Den Helder de stap naar duurzame opwekking van warmte maken door aardgas te vervangen door duurzame warmte. De gemeente Den Helder wil tussen nu en 2040 de overstap hebben gemaakt naar duurzame warmte.
Op 9 juni 2020 heeft het college het plan van aanpak Transitievisie Warmte vastgesteld. Op 30 juni heeft de gemeenteraad de motie “waterstof” aangenomen. Het aannemen van deze motie heeft invloed gehad op het aangenomen plan van aanpak. In maart 2021 is een eerste verkenning warmtetransitievisie in de Raad besproken. De gemeenteraad heeft aangegeven de warmtetransitie te willen richten op de toepassing van waterstof. De raad heeft daarbij aangegeven de toepassing van waterstof te willen terugzien in een pilot binnen de gebouwde omgeving.
Uitgangspunt voor de warmtetransitie blijft het inzetten op het reduceren van energiegebruik. De programma’s binnen het Programma Energieneutraal zetten in op het faciliteren en informeren van woningbezitters en – gebruikers om het verduurzamen van de woningvoorraad te versnellen. Verder heeft er veel afstemming plaatsgevonden over de mogelijkheden van het toepassen van eventuele duurzame energiebronnen, waaronder aquathermie, geothermie en dergelijke.