Noordkop Actueel
Foto: Jeremy Marx
Algemeen

Den Helder komt met tips voor minder rookoverlast. ‘Denk ook eens aan uw buren’

DEN HELDER – Misschien stookt u wel eens hout: bijvoorbeeld binnen in de open haard of buiten in een vuurkorf. Zo’n vuur geeft warmte en gezelligheid. Maar wist u dat de rook ook (veel) overlast kan veroorzaken? Sommigen vinden de geur onprettig. Mensen met longproblemen kunnen zelfs last van hun gezondheid krijgen. Dat kan uw buurman of -vrouw zijn; van kind tot oudere. Niet stoken is voor hen altijd de beste keuze. Maakt u toch met hout een vuur? Met de onderstaande tips zorgt u voor minder rookoverlast.

Tips voor binnen en buiten

Gelukkig kunt u maatregelen nemen om voor zo weinig mogelijk rookoverlast te zorgen. U kunt de onderstaande tips gebruiken voor binnen en buiten: van open haard, tot buitenkeuken tot vuurkorf. 

 1. Stook alleen droog hout.
 2. Stook geen papier en karton.
 3. Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen.
 4. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk.
 5. Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is.
 6. Stook niet elke dag en niet langer dan 4 uur op 1 dag.
 7. Stook niet bij windstil of mistig weer. Op stookwijzer.nu kunt u zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt is en of stoken verantwoord is.
 8. Pas de Zwitserse aansteekmethode toe. Scan de QR-code en kijk hoe dat gaat. https://www.degroenestoker.nl/kenniscentrum/stappenplan-de-zwitserse-stookmethode/

Tips voor in huis

Hebt u een houtkachel in uw woning? Dan zijn de onderstaande tips belangrijk. In huizen waar regelmatig wordt gestookt, zijn er ook gevolgen voor de bewoners en hun gezondheid. Vooral kinderen hebben een groter risico op luchtwegklachten (keel, longen, luchtpijp, neus). 

 1. Gebruik de houtkachel niet als hoofdverwarming.
 2. Als u een kachel koopt, laat u informeren door een expert.
 3. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
 4. Ventileer uw huis tijdens het stoken. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen worden afgevoerd. Ook helpt het bij een volledige verbranding.
 5. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout. Schuif de luchttoevoerklep niet dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 6. Plaats in de ruimte van de houtkachel een koolmonoxidemelder op neushoogte.
 7. Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.

Wist u al dat er tegenwoordig filters zijn die de uitstoot en stank van rook verminderen?

Wanneer is hout echt droog?
Door alleen droog hout te gebruiken, minimaliseert u uitstoot en rook. Hout moet tenminste 2-3 jaar overdekt en aan de wind drogen wil het voldoende droog zijn. De vochtwaarde van het hout is dan circa 15-20%. Zo komt de volle energie uit het hout vrij. Boven de 20% vochtwaarde verwarmt u meer vocht in het hout tot stoom. Dat is erg energieverslindend en zorgt voor extra rook en uitstoot van fijnstof.

Ervaart u rookoverlast van houtstook? Dit is wat u kunt doen.

Vervelend dat u overlast hebt van houtstook. Hieronder leggen we uit wat u zelf kunt doen om dit probleem op te lossen. Soms is een vriendelijk gesprek met de buren al genoeg om overlast te voorkomen/minder te maken.

Stap 1. Stel vast waar houtrook vandaan komt. Staat het huis dichtbij of verderop? Misschien zijn uw buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. En vertel dat ze de overlast kunnen beperken met wat simpele stooktips (zie het andere artikel op deze Stadsnieuwspagina).

Stap 2. Is de overlast na het eerste gesprek niet of te weinig verminderd? U kunt in een logboek bijhouden wanneer, waarom en hoeveel overlast u hebt. Misschien kunt u uw buren overtuigen met de nieuwe informatie. Als er meer mensen zijn die overlast ervaren, kunt u samen het gesprek voeren.

Het logboek

Noteer twee of drie weken lang wanneer u last hebt van de rook. Op welke plek in huis? Welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- en/of video-opnames maken van de rook. Schrijf de klachten precies op. Dit helpt om de oorzaak te vinden en maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Schrijf dagelijks de volgende gegevens op:

 • datum
 • overlast (ja of nee)
 • soort overlast (rookoverlast, stank of iets anders)
 • weertype (bewolkt, zonnig, enzovoort)
 • windkracht- en richting

Op www.stookwijzer.nu kunt u zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt is en of stoken verantwoord is.

Stap 3. Hebben de gesprekken niets verbeterd? U kunt een klacht indienen via www.denhelder.nl/melden. De gemeente Den Helder vraagt dan u om bewijzen (u kunt hiervoor onder andere het logboek gebruiken) en houden rekening met de belangen van beide kanten. Buurtbemiddeling kan een uitkomst bieden. Er zijn ook belangengroepen over de nadelige gevolgen van het stoken van hout: Stichting Houtrookvrij, www.houtrookvrij.nl.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Vanaf volgende week ook coronavaccin voor kinderen

Redactie

Wachten op de bus in een oase van bloemen en ook nog luxe toiletten, in Den Oever kan het straks

Redactie

Burgemeester geeft startschot voor viering 10 jaar Hollands Kroon

Redactie