
DEN HELDER – Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de gemeente Den Helder afgelopen 31 mei een brief gestuurd met de oproep om 150 crisisnoodopvangplekken in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voor asielzoekers te creëren voor de duur van twee weken. De burgemeesters van de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hebben al laten weten dat dit niet tot een duurzame oplossing gaat leiden maar meer kansen zien in het versneld opnemen van statushouders binnen de eigen taakstelling.
In een brief aan de gemeenteraad van Den Helder schrijft het college: “Den Helder zet zich al jaren in voor goede opvang van asielzoekers. Als gemeente zijn wij een voorbeeld voor andere gemeenten waarin wij verspreid over 4 opvanglocaties ruim 1000 capaciteitsplekken hebben en verschillende doelgroepen zoals gezinnen maar ook AMV (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) opvangen. Ook in onze visie hebben wij nagedacht over de doorontwikkeling van het asielsysteem zodat wij de juiste opvang kunnen bieden.
Opvang ontheemden Oekraine
Naast de asielzoekers die wij als gemeente opvangen hebben we de afgelopen maanden ook de opvang van de ontheemden uit Oekraine op ons genomen. Ook deze vluchtelingen hebben een plek binnen onze gemeente gekregen. Op dit moment maken we nog steeds gebruik van een hotelvoorziening en allerlei opvangplekken bij particulieren.
Statushouders
De taakstelling loopt in Den Helder goed op schema. Naar aanleiding van de halfjaarlijkse taakstelling verwachten wij de taakstelling op dit tempo voor 2022 te behalen. Voor de taakstelling van het eerste half jaar hebben alle statushouders woonruimte gevonden of is dat in zicht. De taakstelling voor het tweede half jaar is in totaal 44 personen.”
Versnelde opname
Het voorstel om statushouders versneld op te nemen is de laatste weken in een stroomversnelling tot stand gekomen, aangezien in het schema van de crisisnoodopvang onze veiligheidsregio al in juli aan de beurt zou zijn. Vanwege dit feit is een brief verstuurd naar het Veiligheidsberaad en de Staatssecretaris zonder dat daarbij de afzonderlijke colleges zijn geconsulteerd en de tijd hadden om ambtelijk advies in te winnen. Burgemeester Jan de Boer van Den Helder heeft aangegeven het niet eens te zijn met deze brief, maar hierna is de brief wel met ondertekening van Den Helder verzonden.
Volgens het college zijn er op dit moment obstakels en vraagstukken om zonder meer versneld statushouders op te kunnen nemen. Allereerst moet er maatwerk geleverd worden voor de statushouders zelf en allerlei voorzieningen moeten georganiseerd worden. Denk hierbij aan zorg, onderwijs en uiteraard de huisvesting, waarbij ook extra inzet van de ambtelijke capaciteit nodig is om deze vraagstukken goed te kunnen borgen.
‘We zijn tot de conclusie gekomen dat we een versnelde opname niet waar kunnen maken. Wij zullen ons het komende half jaar richten om de taakstelling conform de reguliere termijn te realiseren,’aldus het college van Den Helder
14.000 statushouders in azc’s in Nederland
Op dit moment verblijven er 14.000 statushouders in de azc’s. Dit zijn vluchtelingen die een verblijfsdocument hebben ontvangen en die in afwachting zijn van vervolghuisvesting binnen de gemeente. Elke gemeente moet jaarlijks op basis van inwoneraantal statushouders huisvesten, ook wel de taakstelling genoemd. De afgelopen twee jaar zijn gemeenten geconfronteerd met een verdubbelde taakstelling ten aanzien van de jaren daarvoor. Doordat onder andere de azc plekken die bedoeld zijn voor asielzoekers bezet blijven door statushouders zijn er continue aanvullende (crisis- en nood-) opvangplekken noodzakelijk.