
Foto aangeleverd
DEN HELDER – Afgelopen dinsdag was de officiële start van de bouw van het Huis voor de Stad op Willemsoord. Het stadhuis komt in twee gebouwen (66 en 72) die bij elkaar liggen. Na een welkomstwoord van Marichel Weel, directeur Zeestad, verrichtten wethouder Heleen Keur en architect Jacqueline van Dam samen de starthandeling. De wethouder bood de architect symbolisch een speciale munt aan bij het leggen van de eerste steen in gebouw 66. De munt, legpenning van de gemeente Den Helder, brengt volgens nautische traditie geluk en voorspoed. Op een later moment wordt de munt definitief in gebouw 66 geplaatst.
Discussies
Een nieuw stadhuis in Den Helder. Het is al vele jaren een onderwerp van gesprek in Nieuwediep. Maar na meer dan 30 jaar praten was eindelijk de kogel door de kerk en ging de gemeenteraad in 2019 akkoord met de bouw van het stadhuis in de gebouwen 66 en 72 op Willemsoord.
Er leek een einde gekomen aan de discussie. Leek, want ondanks het raadsbreed besluit kwam er van allerlei kanten kritiek op het plan. Tegenstanders gingen naar de rechter. De rechter gaf echter duidelijk aan dat de bezwaren ongegrond waren en dat de bouw van het stadhuis op Willemsoord door kan gaan.
Huiskamer voor de stad
Op Willemsoord staan tientallen bijzondere gebouwen en het terrein ademt een roemrijke en interessante geschiedenis. Denk alleen al aan de aparte namen die verwijzen naar het vroegere gebruik van de gebouwen: de Mastenloods, de Ketelmakerij, de IJzergieterij, de Smederij en het Pompgebouw. Om deze gebouwen in stand te houden, te bewaren voor de toekomst en mét behoud van het karakter, kregen of krijgen zij een nieuwe bestemming. Naast het theater, de bioscoop en de horecagelegenheden komt hier straks een uniek stadhuis. Het wordt dé huiskamer voor de stad, een modern gebouw met de rauwe en industriële sfeer van vroeger, echt een nieuwe parel voor de stad. Daar zijn Zeestad en het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van overtuigd.
Waar komt wat?
Gebouw 66 wordt een multifunctionele plek voor de stad met raadszaal, trouwzaal, werkcafé én de publieksstraat die ook geschikt is voor evenementen. En in gebouw 72, de voormalige Zeil- en Takelaarswerkplaats, komt de huisvesting voor de ambtenaren. Daarnaast wordt gebouw 72 energieneutraal. Zo komen er zonnepanelen op het dak en een warmte- en koudeopslag. Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. Gebouw 66 is een rijksmonument en in 1826 gebouwd als mastenloods. Gebouw 72 stamt uit 1949 en was de werkplaats van takelaars en zeilmakers. Beide gebouwen hebben jarenlang leeggestaan en nemen we nu eerst flink onder handen. De oplevering staat gepland voor half 2023.
Architect en aannemer
Van Hoogevest Architecten en Office Winhov zijn als architectenbureaus bij de veranderingen van Gebouwen 66 en 72 betrokken. De aannemer die de verbouwing voor zijn rekening neemt, is Friso Bouwgroep uit Sneek.