
Het is natuurlijk niet zo heel vreemd dat pasgeboren baby’s ruim 20 uur per dag slapen. Slaap zorgt er namelijk voor dat ze groeien. Naarmate ze ouder worden, zullen ze steeds meer wakker zijn en zullen de meeste uren slaap zich verschuiven naar vooral de avonden en nachten. Tot een jaar of 4 hebben de meeste kinderen nog wel een middagslaapje nodig, omdat ze het anders simpelweg niet volhouden. Ook voor volwassenen is kwalitatief goede slaap belangrijk. De effecten van de weinig nachtrust zijn namelijk enorm nadelig. Omdat een groot deel van de mensen niet het besef heeft waarom voldoende slaap belangrijk is, hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.
Je humeur
Je kent het vast wel, je hebt een nacht wat minder geslapen en wanneer iemand iets tegen je zegt, kun je dit een stuk minder goed hebben dan wanneer je wel voldoende hebt geslapen. Omdat het allemaal wel eens kan voorkomen dat onze nachtrust iets minder is, hebben de meeste mensen ook bij een enkele keer wel begrip voor. Wanneer dit vaker gebeurt, dan zal dit natuurlijk steeds minder worden. Omdat je hersenen niet optimaal uitgerust zijn, krijg je te maken met het welbekende ‘te korte lontje’ waar veel mensen het over hebben, Op tijd naar bed biedt daarom uitkomst. Niet voor niets hebben de meeste kinderen ook een vaste bedtijd 15 jaar. Dit geldt overigens ook voor de bedtijd 13 jaar. Op het moment dat kinderen iedere avond op een andere tijd naar bed gaan, dan zul je merken dat ze niet in een goed slaapritme komen en hier last van krijgen.
Je geheugen
Wanneer je te weinig of niet goed slaapt, dan merk je dit direct aan je concentratie. Nu is dit niet direct een probleem, maar wel wanneer je moet werken of naar school moet. Wat dan vooral belangrijk is, is dat je de belangrijke taken, indien mogelijk even kunt verschuiven naar een andere dag. Er is namelijk niets zo vervelend als dat je een belangrijke afspraak hebt en je komt niet goed voorbereid voor de dag. Je doet er dan verstandig aan deze te verplaatsen, zodat je uitgerust aan je afspraak verschijnt. Overigens geldt dit niet alleen voor onze concentratie, maar ook voor het geheugen. Wanneer je je niet goed kunt concentreren, kun je dingen ook niet goed opslaan.
Kans op gewichtstoename
Slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename omdat het de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de eetlust, zoals ghreline en leptine, kan beïnvloeden. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan het niveau van ghreline toenemen, waardoor iemand meer honger krijgt en eet. Aan de andere kant kan een tekort aan slaap ook leiden tot een afname van het niveau van leptine, wat ertoe kan leiden dat iemand zich minder vol voelt na het eten. Daarnaast kan slaaptekort ook leiden tot vermoeidheid, waardoor mensen geneigd zijn om te kiezen voor gemakkelijk te bereiden en minder gezonde maaltijd. Zorg er daarom dus ook voor dat je voldoende slaapt. Zorg dat je slaapkamer is opgeruimd en je geen televisie gaat kijken vlak voor het slapengaan. Dit zorgt namelijk voor een betere nachtrust.