
SLOOTDORP – Dat laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten. ‘Wij zijn trots op onze 1200 brandweervrijwilligers en 250 beroepskrachten die zich inzetten om leed en schade te voorkomen en te beperken.’ Het college reageert op de plannen van de Veiligheidsregio om diverse brandweerkazernes in Noord-Holland Noord te sluiten of te saneren. ‘Van oudsher is de brandweer gericht op het bestrijden van incidenten zoals brand. Om dit te kunnen doen, beschikken al onze posten over brandweermensen en -middelen die gericht zijn op het uitvoeren van dezelfde basistaken. De locatie van onze brandweerposten is historisch bepaald aan de hand van de gemeentegrenzen.‘
Organisatiemodel niet opgewassen tegen nieuwe ontwikkelingen
Maar, schrijft het college in dezelfde brief, de afgelopen jaren is gebleken dat het traditionele organisatiemodel niet is opgewassen tegen de demografische, infrastructurele en technische ontwikkelingen die op de Veiligheidsregio afkomen. ‘Voorbeelden hiervan zijn technologische ontwikkelingen die het brandweerwerk complexer maken (zoals elektrische auto’s en zonnepanelen), maar ook nieuwe crisistypen waar de inzet van onze brandweermensen wordt gevraagd (zoals gezondheidscrisis, extreme weersomstandigheden, asielzoekersstromen en stroomuitval). Daarnaast daalt de aanwas van nieuwe vrijwilligers al jaren en blijven vrijwilligers minder lang bij de brandweer.‘ aldus het college.
Lees ook: Veiligheidsregio sluit brandweerpost Slootdorp
Om toch toekomstbestendig te zijn hebben de burgemeesters in de regio Noord-Holland Noord de opdracht gekregen om te kijken hoe zij de brandweerorganisatie kunnen door ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de Veiligheidsregio de brandweerzorg zoveel mogelijk gaat laten aansluiten op de lokale risico’s. Om dit te bereiken moet de brandweer risicogericht gaan worden waarbij er drie types posten zullen komen.
De eerste post is een post die is voorbereid op de meest voorkomende incidenten en taken waarbij het risico beperkt is. De tweede post is een post die is voorbereid op het verlenen van brandweerzorg die op het huidige niveau functioneert en de derde post zal worden ingericht als post die is voorbereid op complexe brandbestrijding en/of complexe technische hulpverlening.
Kijkend naar de toekomst, schrijft het college: ‘kunnen we gebieden benoemen die op basis van het werk geen brandweerkazerne meer rechtvaardigen. Deze ontwikkeling wordt veroorzaakt door de totstandkoming van nieuwbouw waarbij strengere brandveiligheid regels worden gehanteerd. Maar ook door de effecten van de inzet op preventie. En het feit dat bedrijven steeds betere maatregelen nemen om incidenten te voorkomen. Daarom kijken we niet alleen naar gebieden die complexer zijn geworden door bijvoorbeeld technologische ontwikkeling, maar ook naar gebieden waar het meer klassieke brandweerwerk zeer beperkt is geworden.’
Lees ook: Bezuinigingen Veiligheidsregio zorgt voor veel onrust onder brandweervrijwilligers Hollands Kroon
Brandweerkazerne in Slootdorp
Vanuit het huidige brandweerzorgplan staat nieuwbouw van de brandweerkazerne al jaren in de planning. Met het nieuwe brandweerzorgplan in gedachten geeft de Veiligheidsregio ons het advies om geen nieuwbouw te realiseren. Het college motiveert dit als volgt: ‘De brandweerkazerne in Slootdorp bestaat op dit moment uit 14 brandweervrijwilligers. Ondanks de inzet van campagnes blijkt het lastig om brandweervrijwilligers aan te trekken. Van de 14 leden valt 35% in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar en op den duur is uitstroom onvermijdelijk. Een slinkend aantal brandweermensen (dalende vitaliteit van de post) leidt tot problemen in de paraatheid en daarmee is het uitrukken van de brandweer geen garantie.
De afgelopen twee jaar waren er gemiddeld 30 alarmeringen per jaar. In 2020 en 2021 betrof dit één brand in een gebouw (een maatgevend incident waarvoor de wettelijke aanrijdtijd geldt). Een deel van de alarmeringen valt te wijten aan de kunstmatige vergroting van het verzorgingsgebied van de kazerne, zodat er meer kans is voor de brandweervrijwilligers om de nodige praktijkervaring op te doen. Bijna het gehele verzorgingsgebied van de brandweerkazerne wordt ingeschaald op het laagste inschalingsniveau van risico’s, met uitzondering van de dorpskern. Voor de dorpskern, net als de rest van het gebied, geldt dat brandweerzorg ook goed en tijdig verleend kan worden door de omliggende brandweerposten.
Op basis hiervan geeft de Veiligheidsregio het advies om af te zien van de bouwplannen van een nieuwe brandweerkazerne in Slootdorp, vanwege de goede mogelijkheid om het gebied door omliggende brandweerkazernes te dekken, het lage risicoprofiel en aantal incidenten van het dekkingsgebied en de complexiteit voldoende brandweervrijwilligers te werven en te behouden. Het is ook de ervaring van de Veiligheidsregio dat de nieuwbouw van een brandweerkazerne aanzienlijke kosten met zich meebrengt.’
Het is nu aan de gemeenteraad om een beslissing te nemen.