
Heel af en toe is er wel een controle op scooters en snorscooters. Maar te weinig vinden de mensen in de Visbuurt
DEN HELDER – De fractie van de PVV heeft in april schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van de weggebruikers en dan vooral over asocialen op scooters en elektrische steps die daar niet aan bijdragen. Het college laat hierop weten dat zij het eens is en dat elke inwoner veilig moet kunnen werken en wonen en daarom ook een hoge prioriteit hebben voor de gemeente en de politie.Â
Lees ook: Overlast scooters en elektrische steps binnenstad Den Helder, ‘niemand grijpt in’
De PVV vroeg zich daarom dan ook af wat het college en de gemeente Den Helder doet en tot op heden heeft gedaan om de ernstige overlast van scooters en elektrische steps tegen te gaan. De gemeente Den Helder heeft hierop de gegevens van 2020 en 2021 erbij gehaald maar daaruit is niet direct de meldingen over scooteroverlast te raadplegen omdat hier geen subcategorie voor bestaat.
In 2020 kwamen er 27 meldingen binnen en in 2021 19 meldingen. In 2021 kreeg Den Helder een schriftelijke melding binnen vanuit de Visbuurt omtrent gevaarlijke situaties die gecreëerd worden door voertuigen, scooters en fietsers in voetgangersgebied.
Den Helder heeft hierop de volgende maatregelen genomen. De Boa’s zijn hierop in januari al gestart met een handhavingsproject die twee weken duurde, in totaal kregen 6 personen een waarschuwing en werden er 8 bekeuringen uitgeschreven. Iin de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021 werden er 125 waarschuwingen uitgedeeld in de Visbuurt en kregen 38 mensen een boete voor het rijden met een voertuig waar dit niet is toegestaan, zoals in het voetgangersgebied.
Keiharde aanpak
De PVV Den Helder ziet het liefst dat de gemeente Den Helder de overlast veroorzaakt door ‘asocialen op scooters en elektrische steps ‘ keihard gaat aanpakken, maar het college zegt hierover dat dit op dit moment al hoge prioriteit bij de politie en de handhavers heeft. Wel gaat worden gekeken naar het onaantrekkelijk maken van rijden in voetgangersgebieden door fysieke en optische maatregelen te treffen om zo het gedrag van de weggebruikers te veranderen.
Elektrische step boete
In 2018 vond een dramatisch ongeluk plaats met een elektrische bolderkar genaamd: ‘Stint‘. Mede hierdoor is de wet- en regelgeving in het openbaar vervoer aangescherpt.
In Nederland riskeer je momenteel een boete van €280,- euro en/of inbeslagname als het voertuig niet onder ‘bijzondere bromfiets‘ valt. Om binnen deze categorie te vallen moet een voertuig aan bepaalde regels voldoen.