Noordkop Actueel
Foto: wernerdetjen
Politiek

CDA Noord-Holland in de bres voor veehouderij ’t Veld

‘T VELD – De Raad van State heeft afgelopen 26 november in een mondelinge uitspraak de natuurbeschermingsvergunning die de provincie 5 jaar geleden verleende aan een veehouderij in ’t Veld vernietigd.

Deze vergunning kreeg het bedrijf vanwege een verplaatsing van dat bedrijf in verband met verbreding van de provinciale weg. De raad van State heeft de vergunning nu echter vernietigd terwijl het bedrijf al verplaatst
is om de weg te kunnen verbreden. De vergunning werd vergeven na de verplaatsing naar de nieuwe locatie en voor 194 melkkoeien. De oude locatie moest door het bedrijf worden opgegeven vanwege de verbreding van de provinciale weg. Tijdens de rechtszitting zei de veehouder: “Van de 1 krijg je een vergunning en dan vijf jaar later wordt deze door een andere instantie weer vernietigd.”

Het CDA wil nu van de gedeputeerde weten of zij bekend is met de vernietiging van deze vergunning door de Raad van State en wat nu de exacte redenering is van het vernietigen van deze vergunning door de Raad van State. Maar ook wat nu de gevolgen zijn voor de veehouderij, de provincie en de natuur.

Het CDA is van mening dat de verplaatsing van het bedrijf een wens was van de provincie en dat de provincie zich nu ook moet inzetten om de ondernemer te ondersteunen, zij vraagt de gedeputeerde dan ook of deze het met het CDA eens is. Maar ook welke gevolgstappen worden ondernomen om alsnog een vergunning te krijgen voor het bedrijf.

De provincie moet zich volgens het CDA ook gaan inspannen om het verplaatste bedrijf een toekomstperspectief te geven en hoopt dat er op korte termijn meer duidelijkheid komt.

Omdat er aan plannen wordt gewerkt om stikstofruimte voor PAS-aanvragers beschikbaar te maken blijkt deze PAS-vergunningen toch gedoogd te worden door de overheid en er dus niet wordt gehandhaafd. Het CDA wil van de gedeputeerde weten of dit klopt en waarom dan bij het bedrijf in ’t Veld de situatie anders was en hoe de provincie gaat voorkomen dat andere bedrijven die moeten worden verplaatst met dezelfde problematiek te maken krijgen.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Kabinet komt met maatregelen om alcoholgebruik en roken aan banden te leggen, ‘Nederland moet gezonder’

Redactie

Aspirant raadsleden op tournee door Hollands Kroon met de GroenLinks-fietstour

Redactie

Overwaarde van je woning straks belast? Als het aan Volt ligt gaat dit gebeuren

Redactie