Noordkop Actueel
Foto aangeleverd
Algemeen

Burgemeester Rian van Dam steekt de handen uit de mouwen tijdens de Nationale Zaaidag

ANNA PAULOWNA – Na de fleurige Bloemendagen in Anna Paulowna, was het vrijdag 21 april de Nationale Zaaidag. Een jaarlijks evenement om bloemzaadjes te zaaien voor de bijen, vlinders en andere insecten. Zo helpen we de beestjes aan voedsel. Burgemeester Rian van Dam hielp een handje. Samen met scholieren en bewoners van Van Ewijcksluis zet zij Park du Noord in bloei.

De wadi (groene greppel om tijdelijk regenwater in op te vangen)is ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel. Ook zijn er biologische vaste planten gepland. Zo wordt Park du Noord een nog fijnere plek voor vlinders, bijen en andere insecten

Handen uit de mouwen

Een enthousiaste groep bewoners maakt zit hard voor een groen Van Ewijcksluis. Samen met de lokale dorpsvereniging steken de bewoners de handen uit de mouwen om Park du Noord op te knappen. Park du Noord is het park aan de westkant van het dorp. De wadi is vernieuwd, er worden bomen gepland en het gras wordt op een ecologische manier onderhouden. De bewoners krijgen daarbij hulp van Landschap Noord-Holland en onze teams Duurzaamheid en Kernbeheer.

Waarom zaaien?

Nationale zaaidag

Een gezonde leefomgeving is belangrijk. Voor onszelf en voor alle mensen en dieren om ons heen. Hollands Kroon gaat voor een biodiverse gemeente. Hollands Kroon het belangrijk dat er ruimte is voor veel verschillende planten, dieren en micro-organismen. Sommige insecten, zoals dagvlinders en bijen, worden met uitsterven bedreigd. Dat is een slechte zaak voor ons allemaal. Deze insecten zorgen namelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen. Door meer groen te planten, geven we de vlinders en bijen weer een thuis.

Groen in plaats van steen

Het is tijd voor actie! Hollands Kroon gaat aan de slag met het planten van insectenplanten en bomen. En zaaien bloemenmengsels op plekken waar dat kan. Daarbij kiest Hollands Kroon voor inheemse soorten. Dat zijn soorten die vanzelf al in Hollands Kroon voor komen. Hollands Kroon gaat aan de slag met een aangepast bermbeheer. En vervangen zoveel mogelijk steen door verschillende soorten groen.

NK tegelwippen

Ook u kunt helpen om Hollands Kroon een aantrekkelijke plek te maken voor mens en dier. Verwijder bijvoorbeeld wat tegels en maak een bijentuintje. Gaat u aan de slag? Geef uw gewipte tegels dan op voor het NK Tegelwippen via www.nk-tegelwippen.nl. Hollands Kroon strijdt tegen de gemeente Den Helder wie het meeste tegels kan wippen. Deze wedstrijd duurt tot 31 oktober. Kijk op duurzaam.hollandskroon.nl voor meer tips om bijen en vlinders naar uw tuin te lokken.

Contact

Heeft u een idee voor de openbare ruimte in Hollands Kroon? Neem dan contact op met team Kernbeheer.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Stille tocht voor Sunnery Struik, omwonenden Fabrieksgracht Den Helder willen actie voor meer veiligheid

Redactie

Weerbericht Noordkop: bewolkt en af en toe regen

Redactie

Kiproerbak met sperziebonen en rijst

Albert Heijn