Noordkop Actueel
Politiek

‘Als je stemt, heb je invloed op wat er gebeurt in Den Helder.’

DEN HELDER – ‘Vertel, waarom vind jij dat mensen moeten gaan stemmen?’ Die vraag stelt burgemeester Jan de Boer aan zes inwoners van de gemeente Den Helder. Vanuit hun specifieke achtergrond, bijvoorbeeld als ondernemer, of door hun belang bij een typisch gemeentelijke actie zoals de woonlening, geven zij daar antwoord op in zes video’s. Vanaf vandaag, dinsdag 8 februari worden deze wekelijks geplaatst in aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen op 14, 15 en 16 maart. De video’s zijn gemaakt om de opkomst voor de verkiezingen te bevorderen.

De verhalen geven inzicht in hoe je met je stem lokaal aandacht kunt vestigen op onderwerpen die je belangrijk vindt. Zo vertelt inwoner Joshua Gijswijt, die in de eerste video optreedt, dat hij en zijn vriendin gebruik hebben gemaakt van de woonlening van de gemeente. ‘Hiervoor hebben we kunststof kozijnen en A+++ glas laten plaatsen, want wij vinden duurzaamheid heel belangrijk. Met jouw stem bepaal je hoeveel aandacht duurzaamheid krijgt in het beleid van de gemeente Den Helder. Daarom is die stem belangrijk’, zo besluit hij, en kleurt een vakje rood op het stemformulier.

Verschillende invalshoeken

Soortgelijke verhalen over de invloed die je lokaal kunt uitoefenen, komen ook van:

  •  Lars van Zijl, consulent Jeugd en Gezin, over ‘service op een plek met de vier nieuwe wijksteunpunten (14 februari);
  • Danielle Vaessen, ondernemer, over investeren in het stadshart, het belang van gemeentelijke subsidies en meedenken over de plaatsing van winkels (21 februari);
  • Kees Jan van Engelenburg, offshore-ondernemer, over kansen voor jongeren op het vinden van een baan in de techniek (28 februari);
  • Jacob Mechielsen, gymleraar, die vertelt hoe belangrijk het is om les te kunnen geven in een volledig duurzaam opgeknapte accommodatie als aan de Sportlaan. ‘Want beweging is voor de gezondheid van kinderen superbelangrijk.’ ( 7 maart)
  • Michel Jansen, betrokken inwoner uit Julianadorp, over onder andere het belang van de ontwikkeling van Julianadorp qua evenementen en alledaagse activiteiten als ontspanning en sport (14 maart);

Lokaal verschil maken

Het is burgemeester De Boer na de verhalen in de video’s helemaal duidelijk: ‘Als je stemt, heb je invloed op wat er gebeurt in Den Helder. Ga stemmen’, zegt hij dan ook ter afsluiting. ‘Doe dat zowel als je iets wil behouden of veranderen. Ook jongeren die voor het eerst mogen stemmen, zou ik met klem willen uitnodigen om te gaan stemmen. Je kunt verschil maken als je kiest.

Stem uitbrengen

Stemmen kan al op 14 en 15 maart vanwege de coronamaatregelen. Op 14 en 15 maart zijn er vier stembureaus open. Op 16 maart zijn alle 42 stembureaus open. Op www.denhelder.nl/verkiezingen2022 staat alle informatie, ook hoe je een ander voor je kunt laten stemmen (volmacht) of wat je moet doen als je de stempas kwijt bent.

Reacties

Heeft u dit ook al gelezen

Eerste inhoudelijke besprekingen voor nieuwe coalitie Den Helder

Redactie

College Den Helder is het eens met de PVV over ‘asocialen op scooters en elektrische steps ‘

Redactie

Helderse politiek is vertrouwen kwijtgeraakt, ‘het stond voor de verkiezingen alvast dat BB buitenspel stond’

Redactie