
DEN HELDER – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een coulante strafeis neergelegd in de zaak tegen de 41-jarige Desmond B. uit Den Helder. B. werd onder andere van heling en diefstal verdacht, en heeft een omvangrijk verleden met politie en justitie. De reclassering zag echter dat B. momenteel gemotiveerd lijkt om iets aan zijn situatie te doen.
De officier van justitie besloot daarom naar eigen zeggen ‘creatief te bankieren’ om te zorgen dat de Nieuwedieper meteen op vrije voeten komt op het moment dat er ruimte voor hem is in een kliniek. ,,U heeft geluk, deze officier kan ook heel streng zijn” reageerde de politierechter op de strafeis.
B. werd verdacht van heling en diefstal van een elektrische deurbel. In de woning in Den Helder waar B. regelmatig verbleef werd begin dit jaar door de politie een bananendoos aangetroffen met gestolen antiek. B. verklaarde zelf spullen te verkopen zodat hij een nieuw leven op kon bouwen. Hij ontkende echter dat de aangetroffen gestolen fiets en radio van hem waren. Over de gestolen deurbel kon hij zich niets herinneren. De Nieuwedieper kampt met psychoses en een GHB verslaving.
B. zei zich daarnaast te ergeren aan het feit dat hij maanden lag om hulp heeft geschreeuwd, maar dat er telkens geen plek voor hem leek te zijn. De reclassering bevestigde dat veel instellingen de Nieuwedieper hebben afgewezen omdat zijn problematiek te complex zou zijn. B. heeft waarschijnlijk de rest van zijn leven begeleiding nodig. De officier van justitie vroeg om 140 dagen cel op te leggen, waarvan 60 voorwaardelijk.
Ook vorderde ze de ten uitvoer legging van een eerder opgelegde straf van 30 dagen gevangenis. Daardoor zou B. op 10 mei vrij moeten komen, precies het moment dat er ruimte voor hem is in een instelling. De advocaat van de Nieuwedieper vroeg vooral om de straf zorgvuldig vast te leggen, zodat zijn cliënt niet vrijkomt voordat er ruimte voor hem is in een kliniek of B. tijdens zijn behandeling plotseling wordt opgehaald om terug naar de gevangenis te gaan.
De politierechter ging uiteindelijk mee in de strafeis.