
Foto: Politie Nederland
DEN HELDER – Afgelopen zondag is de 30-jarige inwoner van Den Helder wederom aangehouden omdat hij zijn slachtoffers bleef stalken. De man was een paar weken geleden al aangehouden omdat stalken verboden is, na verhoor werd hij vrijgelaten en ging daarna vrijwel direct weer in de fout.
Wat is stalking?
Stalking is het hinderlijk volgen of lastigvallen van iemand. Het is bekend dat beroemdheden regelmatig worden gevolgd of opgewacht door fans. In extreme gevallen kan dit uitmonden in stalking. Maar ook als je geen beroemdheid bent, kun je het slachtoffer worden van stalking. Vaak is dit het gevolg van een beëindigde relatie, waarbij een van de partijen zich niet bij de beëindiging wil neerleggen en contact blijft zoeken met de ander. Dit kan zich uiten in de vorm van bellen, appen of het versturen van elektronische of reguliere post.
Ook het zich ophouden voor de woning of het rondhangen op plaatsen waar het slachtoffer werkt of vaak langskomt, kan onder stalking vallen. Of het zwartmaken van de gestalkte persoon bij familie, buren en vrienden. Evenals het laten bezorgen van valse bestellingen en andere pesterijen.
De frequentie waarmee een en ander gebeurt en de inhoud van het contact bepaalt of het alleen vervelend is, of verder gaat. Eén appje per dag is iets anders dan elke tien minuten een bericht.
Sinds 28 juni 2000 kent Nederland een anti-stalkingwet. Die is bedoeld om stalkers gericht aan te pakken. Overigens spreekt de wet niet van stalking maar van belaging. Van cyberstalking is sprake wanneer moderne communicatiemiddelen worden gebruikt om te stalken.